ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Η Πάτρα έχει την δυνατότητα να επιλέξει τον δρόμο της Ανάπτυξης με αξιοποίηση της  επιστημονικής καινοτομίας ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, που από ελληνικής πλευράς ανεβαίνει συνεχώς επίπεδα στην κλίμακα του διεθνούς ανταγωνισμού. Η υποστήριξη των προϊόντων της περιοχής μας και η προώθηση τους στην κατανάλωση είναι μέλημα μας.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ δεν αντιμετωπίζεται δίχως επενδύσεις και εισροή χρημάτων από επισκέπτες. Δεν θα πετύχουμε τίποτε, αν απλά ανταγωνιζόμαστε τις άλλες ελληνικές πόλεις. Μόνο αν γίνουμε διεθνές κέντρο αναφοράς και επισκεψιμότητας, λόγω των πλεονεκτημάτων που έχουμε αναδείξει, τότε θα επιτύχουμε τους στόχους της οικονομικής ανάκαμψης.

ΙΔΡΥΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η ΔΙΑΛΥΣΗ της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πάτρας (ΑΔΕΠ) είναι μια μαύρη σελίδα για την πόλη. Δεν υπάρχει Δήμος σε ολόκληρη την Ευρώπη, που να μην διαθέτει αναπτυξιακό οργανισμό. Θα την ανασυστήσουμε με δεκάδες υπαλλήλους και θα καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα μέσα από την διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και την παροχή υπηρεσιών. Η απόφαση του ΚΚΕ, να μην διεκδικεί τα δωρεάν και επιχορηγούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είναι τυφλός δογματισμός και εχθρική πράξη για τα συμφέροντα των Πατρινών. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία αντιφατικό να πιστεύεις πως είναι σωστό να διαθέτεις κομματικές επιχειρήσεις, να θές όλα να κρατικοποιηθούν και να μην πιστεύεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Να λες πως είναι ταξικός εχθρός κάθε ιδιώτης επιχειρηματίας, αλλά να αθωώνεις την δική σου  κομματική καπιταλιστική επιχειρηματικότητα.  Βέβαια ο Δήμαρχος του ΚΚΕ όταν του δίνουν έτοιμα χρήματα και υλικά μέσα, όπως αυτά  που αφορούν στην διανομή τροφίμων τα παίρνει, για να φανεί ως καλός μεσάζων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αδύναμο πολίτη! Ο λαϊκισμός στο μεγαλείο του!

Το Στρατηγικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που θέτουμε σε εφαρμογή, είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την στενωπό της οικονομικής ύφεσης, αρκεί  και να εμπιστευτούμε τον συλλογικό μας εαυτό  και να συνεργαστούμε με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις (εργαζόμενους και επιχειρηματίες) του τόπου.

ΜΟΝΙΜΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΠΑΤΡΑ

Η ΠΑΤΡΑ φιλοδοξούμε επίσης να καταστεί Διεθνής Εκθεσιακός χώρος για σκάφη, είδη θαλάσσης και Ιόνια-Πελοποννησιακά- Αχαϊκά προϊόντα. Θέμα τεράστιο, που θα συζητηθεί με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ:

Ή θα εξάγουμε εμπορεύματα και θα παρέχουμε αξιόλογες υπηρεσίες ή θα εξάγουμε ανθρώπους επιστήμονες και εργάτες. Μόνον αν κάνουμε την πρώτη επιλογή, θα έχουμε παλιννόστηση της νέας γενιάς από το εξωτερικό.

Εμείς θέλουμε να γίνει η Πάτρα Διεθνής Πόλη και για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε όλες οι συνιστώσες και οι τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Αν δεν αυξηθούν οι εισροές στην περιοχή μας σε επισκέπτες, κυρίως ερχόμενους από το εξωτερικό, που θα καταναλώσουν χρήματα σε όλους τους τομείς, δεν θα πετύχουμε την οικονομική μας ανάκαμψη και την επιδιωκόμενη ευημερία των πολιτών της Πάτρας. Όλα τα επαγγέλματα της Πόλης οφείλουν να ενταχθούν σε ενιαίες συνέργειες, για να επωφεληθούν από την αύξηση της επισκεψιμότητας της Πάτρας. Κανείς δεν εξαιρείται.

ANAΠΤΥΞΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Χρειαζόμαστε μια Διαταξική Παραγωγική και Κοινωνική Συμμαχία.

Τα επιμελητήρια Εμπορικό-Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό και Επαγγελματικό καθώς και το Τεχνικό και το Οικονομικό είναι πρωτεύοντες εταίροι της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Για εμάς είναι πολύτιμοι συνεργάτες και θα βασίζουμε τις επιλογές μας στις τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους. Το ίδιο κλίμα συνεργασίας ισχύει για όλους τους επαγγελματικούς φορείς και τις ενώσεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ 

Ένα παράδειγμα του πως όλοι ανεξαιρέτως ωφελούνται, είναι οι βιοτεχνίες. Η αγγειοπλαστική βιοτεχνία στο παρελθόν είχε τις δόξες της στην Πάτρα, εμείς αφενός με τον Άγιο Ανδρέα αφετέρου με το Καρναβάλι και όχι μόνο, θα την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να επανέλθει δυναμικά. Οι ζαχαροπλάστες έχουν την δυνατότητα να ορίσουν τον χειμώνα και το καλοκαίρι, από μια μέρα Γλυκιάς Πάτρας -SWEET PATRA- με πρωτότυπα γλυκά και παγωτά.  Το λεγόμενο καλάθι τοπικών προϊόντων δύναται να εμπλουτίζεται με όλο και πιο πολλά νέα και παραδοσιακά εδέσματα. Γενικά δεν έχουμε ενθύμια από την Πάτρα για να πάρουν οι επισκέπτες μας και αυτό γρήγορα, οφείλει θα λυθεί.

Ένα ακόμη πρακτικό παράδειγμα πως μπορεί ο Δήμος να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων. Είμαστε μια χώρα που φιλοξενεί στα εδάφη της 6.000 μοναδικά είδη φυτών. Που στο Παναχαϊκό ευδοκιμούν μερικά από τα σπάνια από αυτά. Θέση μας είναι ότι, ο φαρμακευτικός σύλλογος με τον σύλλογο του, πρέπει να διευκολυνθούν στην κατεύθυνση να καλλιεργήσουν σε χορτολιβαδικές εκτάσεις του Παναχαϊκού, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και να προχωρήσει στη μεταποίηση τους, ως φυτικών προϊόντων υγείας. Έτσι θα τους προσδώσει προστιθέμενη αξία. Επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανασυγκρότηση του συνεταιρισμού μελισσοκόμων, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση και προστατευόμενους χώρους εποχιακής εγκατάστασης των κυψελών και των εργαλείων τους και μιας κοινής σύγχρονης μονάδας τυποποίησης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κοινωνική οικονομία αποτελεί επίσης επιλογή μας, ως διεθνές επιτυχημένο πρότυπο π.χ. στην Ιταλία έχουν πολλές δεκάδες δις τζίρο και 10 δις Ευρώ αποθεματικό. Λειτουργεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ και την στηρίζουν ως ισότιμο συντελεστή της αγοράς. Εκεί να ξέρετε, καλύπτει το 15-20% των συναλλαγών και υπηρεσιών της αγοράς και εδώ μόλις το 1%. Εμείς θα στηρίξουμε όλες αυτές τις προσπάθειες, που στην Ευρώπη χαίρουν εκτίμησης από όλο το πολιτικό φάσμα και την έχουν στο πρόγραμμα τους, όλες οι πολιτικές πτέρυγες σε κεντρικό επίπεδο. Μάλιστα στην Ιταλία και αλλού, τα περισσότερα  κοινωνικά ιδρύματα είναι υπό τον έλεγχο και την διαχείριση της Κοινωνικής Οικονομίας. Η διάσωση και η προώθηση της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής και των βιοτεχνιών οφείλεται σε αυτές τις δραστηριότητες.  Στην Γαλλία, την Αγγλία, το Βέλγιο ακόμη και στην Γερμανία ευδοκιμούν και ανάλογα πετυχημένα είναι τα εγχειρήματα στην Ισπανία και την Σουηδία. Η Δημοτική Αυτοδιοίκηση εκεί παντού πρωτοστατεί. Εδώ είναι στυγνοί κομματικοί κρατιστές και γραφειοκράτες, αγνοούν τι σημαίνει κοινωνία και το πως ανθίζουν οι πρωτοβουλίες των πολιτών. Το κόμμα-κράτος φταίει για πολλά από τα δεινά μας. Να απελευθερωθούμε από τα δεινά του παρελθόντος.

Η ΗΜΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΤΡΑ

Μερικοί νομίζουν ότι Πάτρα είναι μια αστική περιοχή. Αγνοούν ότι έχουν να κάνουν με μια τεράστια Πόλη που προέκυψε από την συγχώνευση 4 ακόμη γειτονικών Δήμων. Ότι το μέγεθος της σε έκταση και πληθυσμό είναι ιδιαίτερα συγκρίσιμο με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Από τον ποταμό Πείρο μέχρι το Λαμπίρι και από το Παναχαϊκό μέχρι τις ακτές του Πατραϊκού περιλαμβάνονται όλων των ειδών τα οικοσυστήματα τα γεωγραφικά και εδαφικά ανάγλυφα.  Θέση μας είναι: Ο αστικός, ο περιαστικός και ο αγροτικός ύπαιθρος χώρος να κινηθούν ισόρροπα αναπτυξιακά, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο μεγάλο πλέον Δήμο Πατρέων, την τρίτη πόλη της χώρας.

Η Δημοτική Πολυκεντρική Δημοκρατία είναι το μοντέλο της ισότιμης ανάπτυξης των Δημοτικών Ενοτήτων της Πάτρας.

ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ

Θέση μας είναι: Η γενναία αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στα αιρετά περιφερειακά όργανα του Δήμου. Η ενεργοποίηση των Δημοτικών Ενοτήτων και Διαμερισμάτων, είναι άμεσος στόχος και κύριο μέλημα μας. Μόνο τότε θα πετύχουμε την ισότιμη συμμετοχή στον ενιαίο Δήμο. Κάθε κοινοτικό διαμέρισμα, οφείλει να υποβοηθηθεί, ώστε να διοργανώσει εκδηλώσεις, με την συνδρομή της Δημοτικής Αρχής. Η πόλη δεν είναι μόνο το ιστορικό της κέντρο, είναι όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και των νέων Δήμων, που προστέθηκαν και ζητάνε ίση μεταχείριση και Ισόρροπη Ανάπτυξη. Να βιαστούμε να καταστήσουμε την μεγάλη μας πόλη ανταγωνιστική και πρωταγωνιστική, μέσα από το σύνολο των δυνάμεων της.

Ιδρύεται Αγροτικό Επιμελητήριο στην Πάτρα, το πρώτο στην Ελλάδα. Ο Δήμος Πατρέων οφείλει να έχει αγροτική πολιτική. Το Αγροτικό Επιμελητήριο αφορά στην ενίσχυση των αγροτών στο δεύτερο επίπεδο μετά την παραγωγή, στην συσκευασία, την συντήρηση και την διανεμητική έως εξαγωγική του δυναμική, περιλαμβάνει το μάρκετινγκ, τους καταναλωτές και την θέση των προϊόντων στην διεθνή αγορά. Το Γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδος με το οποίο επίσης θα συνεργαστούμε, περιλαμβάνει γεωλόγους, γεωπόνους, δασολόγους, ιχθυολόγους και κτηνίατρους. Αυτές οι ειδικότητες είναι απαραίτητες, αλλά όχι από μόνες τους επαρκείς, για την μετατροπή του αγροτικού τομέα σε πρωτοπόρο οικονομικό τομέα της χώρας. Ένα παράδειγμα μιας φθίνουσας και σε φάση εξαφάνισης παραγωγικής δραστηριότητας της Πάτρας: Χάνεται ένα από τα πιο νόστιμα και αρωματικά κρυστάλλια του κόσμου. Οφείλουμε να το διασώσουμε ως εκλεκτή ποικιλία του τόπου μας.